my alpine type r - Honda Civic Forum



Electrical, Wiring, and In Car Entertainment Electrical, Wiring and In Car Entertainment questions belong here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 11-14-2007   #1
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
my alpine type r

so I got my alpine type r 12" 1222d today... dvc dual 2 ohm. I had a svc audiobahn. My amp is the rockford fosgate p5002 500x1 @ 4ohm / 250 x 2 @ 2 ohm

When I hooked everything up, my amp kept shutting off within one or 2 seconds...getting extremely hot. Finally diagnosed the problem. I had wired it incorrectly, wiring it in the 2 outside pos and neg terminals (thus making it bridged) instead of using just one side the left or right.....

finally got her pushing....sounds great! will post pics and review later
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2007   #2
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

some pictures of the install and some other randoms....

working well now that I have it hooked up right....it kept shutting off since it was bridged and not wired properly... "haste makes waste!"
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Nov15_012.jpg
Views:	100
Size:	30.7 KB
ID:	73103   Click image for larger version

Name:	Nov15_015.jpg
Views:	91
Size:	24.6 KB
ID:	73104   Click image for larger version

Name:	Nov15_013.jpg
Views:	128
Size:	35.9 KB
ID:	73105   Click image for larger version

Name:	Nov15_017.jpg
Views:	93
Size:	22.1 KB
ID:	73106   Click image for larger version

Name:	Nov14_004.jpg
Views:	84
Size:	37.0 KB
ID:	73107  

jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2007   #3
Registered!!
 
ciVictoria's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: New York
Age: 32
Posts: 2,074
Rep Power: 183
ciVictoria will become famous soon enoughciVictoria will become famous soon enough
Re: my alpine type r

Very clean & simple setup I like!
ciVictoria is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2007   #4
Registered!!
iTrader: (1)
 
chawski's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Age: 37
Posts: 340
Rep Power: 140
chawski will become famous soon enoughchawski will become famous soon enough
Re: my alpine type r

looks good. simple and to the point, just how I like it. How do you like running one 12? I am currently running a pair of 10s and am thinking of goin to a single 12, mainly for space constraints. im tired of only having half a trunk.
chawski is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2007   #5
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

single 12 is what I have always had...... the reason I love it so much is really that box......that thing is crazy...it will make any sub sound great
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2007   #6
Administrator
Administrator
iTrader: (44)
 
electric130's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Charlotte
Age: 39
Posts: 2,967
Rep Power: 191
electric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond repute
Re: my alpine type r

Quote:
Originally Posted by jrock View Post
some pictures of the install and some other randoms....

working well now that I have it hooked up right....it kept shutting off since it was bridged and not wired properly... "haste makes waste!"
you had it in parallel (1 ohm load which is why you about fried your amp). you want it in series for 4ohm load. you need to use both sets of connections for that, not just one. + from amp to + on one coil. then that to the - on the 2nd coil. + on the 2nd coil to - on the first coil, then back to - on the amp. don't run the sub without both coils connected!!!! you'll damage it.
electric130 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2007   #7
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

can anyone tell me why I can hear a high pitched ringing sound comming from the woofer if I get my ear close to enough to it? as soon as I turn off my cd player it goes away...whats with that?

Last edited by jrock; 11-16-2007 at 06:10 PM.
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2007   #8
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

this is how it is wired up....sorry for the terrible drawing....

is this the correct way to wire up a dual 2 ohm sub thus giving each coil 250 watts...


the amp has that line and says bridged on it....i do not actually have something connected...I am just showing you what the amp terminals look like....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	example.jpg
Views:	63
Size:	4.6 KB
ID:	73119  

Last edited by jrock; 11-16-2007 at 06:10 PM.
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #9
RHCP0801 is my hero
iTrader: (8)
 
1sykcivic's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Toronto
Posts: 833
Rep Power: 171
1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute
Re: my alpine type r

yes thats right, but you need to bridge it on your amp. your + should go the far left
1sykcivic is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #10
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

I don't follow
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #11
RHCP0801 is my hero
iTrader: (8)
 
1sykcivic's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Toronto
Posts: 833
Rep Power: 171
1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute
Re: my alpine type r

Quote:
Originally Posted by jrock View Post
I don't follow

You should do it like Option 2




The way you have it hooked up now your only getting 250W, you need to bridge it to get 500W

bridge
|-----|
+ - + -
X ----X

you need to run the wires from the sub to the X location

Last edited by 1sykcivic; 11-17-2007 at 03:08 AM.
1sykcivic is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #12
Registered!!
 
FGCOUPE's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Canada
Posts: 1,018
Rep Power: 138
FGCOUPE is a name known to allFGCOUPE is a name known to allFGCOUPE is a name known to allFGCOUPE is a name known to allFGCOUPE is a name known to allFGCOUPE is a name known to allFGCOUPE is a name known to allFGCOUPE is a name known to all
Re: my alpine type r

holy crap!!
your still going at this? dang mang!
FGCOUPE is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #13
Administrator
Administrator
iTrader: (44)
 
electric130's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Charlotte
Age: 39
Posts: 2,967
Rep Power: 191
electric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond repute
Re: my alpine type r

Quote:
Originally Posted by jrock View Post
I don't follow
you use the outside terminals on the amp like i told you in the PM's. by using only the left or only the right, you're getting 125w from the amp for both coils. you need to use the outside terminals (and neither of the 2 inside ones) in order to get the 500w output from the amp. make sure you are connected up on ALL 4 terminals on the speaker like option 2 shows above.
electric130 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #14
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

I am connected ti the sub exactly as pictures...however if I hook it up to the amp like you said (bridged) it will shut off within seconds and get extremely hot. Which is weird because my previous sub was hooked up to those terminals, it was a svc sub though.....what is going on?

Last edited by jrock; 11-17-2007 at 11:17 AM.
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #15
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

well I am pretty sure I just fried the amp.....it shut off smoked for aabout 1 second...I could smell it....and I checked in the engine bay and saw that the main fuse blew from the battery....so I am hoping that it cut the power before any damage could be done...what do you think the chances are that the amp is still ok?
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #16
Official Wish He Knew It All
iTrader: (7)
 
HyeHonda05's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lynchburg, VA or N Kingstown, RI
Age: 32
Posts: 493
Rep Power: 143
HyeHonda05 will become famous soon enough
Re: my alpine type r

nice man....love those alpine subs...hit so hard
HyeHonda05 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #17
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

well it isn't bumping right now...I hope this fuse blew before the amp got damaged
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #18
Administrator
Administrator
iTrader: (44)
 
electric130's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Charlotte
Age: 39
Posts: 2,967
Rep Power: 191
electric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond repute
Re: my alpine type r

Quote:
Originally Posted by jrock View Post
if I hook it up to the amp like you said (bridged) it will shut off within seconds and get extremely hot.
then you have the sub hooked up wrong. that's the only possible explanation. the only way you could have fried it is if you have it hooked up like option 1.



you need to post a CLEAR picture of how you connected the wires on your sub. i know it's already in the box, but if you want more help on this, you're going to need to do some more work. i'm betting on you hooked it up like #1 and not #2. #2 would run fine and #1 would overdrive your amp and possibly short it out. how many wires are on your sub? option 1 involves 4 wires. option 2 has 3 wires. see the difference? how many do you have?

Last edited by electric130; 11-17-2007 at 02:16 PM.
electric130 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #19
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

i have 3...option 2 for sure....
what happened was me messing with the wires on the amp..i accidentally eaither revered polarity or touched something and it shut off and blew the fuse at the battery....now I wondering if the amp is fried...or can i just buy another fuse be ok
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #20
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

well the amp is officially done...fried.....close this thread!

thank you for all the help guys.....need to get a new amp for my 1222d type r
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #21
Administrator
Administrator
iTrader: (44)
 
electric130's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Charlotte
Age: 39
Posts: 2,967
Rep Power: 191
electric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond reputeelectric130 has a reputation beyond repute
Re: my alpine type r

good lesson learned......never make any wiring changes with power on. did you try to replace the fuse yet?
electric130 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2007   #22
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

already replaced the fuse...the amp doesn;t even turn on now....i was hoping that it was a simple part thatneeds replaced...but I think I should look for a new amp....
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2007   #23
Registered!!
Thread Starter
iTrader: (1)
 
jrock's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Treasure Island, FL
Age: 34
Posts: 535
Rep Power: 197
jrock will become famous soon enoughjrock will become famous soon enough
Re: my alpine type r

I just realized that the amp is in protect mode and tries to turn on how do I get it out of the protect mode
jrock is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2007   #24
RHCP0801 is my hero
iTrader: (8)
 
1sykcivic's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Toronto
Posts: 833
Rep Power: 171
1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute1sykcivic has a reputation beyond repute
Re: my alpine type r

it goes on protect mode if the ground is bad, check all your connections
1sykcivic is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2007   #25
You Stay Classy, San Diego
 
jamis33's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chatham, Ontario, Canada
Age: 27
Posts: 1,373
Rep Power: 156
jamis33 is just really nicejamis33 is just really nicejamis33 is just really nicejamis33 is just really nice
Re: my alpine type r

man this kinda happened to me. i had my 2 jl 12w0-4s hooked up in parallel to my 2 channel amp bridged at 4ohms. This caused a 2ohm load. Everytime my subs would hit hard my amp would die. Figured out the problem. Somehow i didnt fry my amp. Im so lucky. Ended up unplugging all the wires from it and lettin it sit for a few hours then rewiring the subs properly then hooking up power wires then turnin it on and it worked fine and im usin a crappy amp. That alpine is awesome. Its massive. But i say go JL or go home lol.
jamis33 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Honda Civic Forum Replies Last Post
08 CSX Stormtrooper UltraHDGames Member's Rides 13 06-08-2016 06:16 PM
new shocks/struts question... skeener51 7th Generation Civic 8 10-01-2015 06:56 PM
Headers anubis62 Basic Engine Performance 0 09-27-2015 01:56 AM
October 4th Sunday Goodwood Kartways gokarting event 1:30-4pm,Touge.ca #24 Event2015 Touge Canada East 0 09-23-2015 11:51 PM
October 10th Saturday - Touge.ca Cayuga TMP track event 4-7:30pm! #21 of 20+ Events Touge Ottawa 0 09-23-2015 12:58 AM


Tags
12, 1222d, accidentally, alpine, amp, dvc, forum, hook, negative, ohms, positive, touched, type, typer, wire

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:54 PM.


All Content Copyright 2017 CivicForums.com We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.